blank

Jak jeść rambutan i jak smakuje

Rambutan to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Zawiera witaminy i inne korzystne pierwiastki śladowe. Posiada niezwykły wygląd i soczystą perłową miazgę, przypominającą galaretkę. Możesz go kupić z dostawą,  jest dostępny  rambutan w sklepie internetowym Crazy-box. Swoją nazwę zawdzięcza obecności na owocach miękkich włosków o długości do 5 cm (rambut jest tłumaczone z indonezyjskiego jako włosy).

Słodki owoc tropikalny jest spożywany na całym świecie, ale szczególną popularnością cieszy się wśród Tajów, którzy uważają rambutan za najskuteczniejszą profilaktykę w walce z rakiem.

Rambutan to soczysty owoc tropikalny, który jest spożywany na świeżo jako smaczny i zdrowy deser. Nazywany jest owocem zdrowia i urody.

Owoc rambutan

Gdzie i jak rośnie

Rambutan rośnie w Tajlandii, Indonezji, Malezji, Wietnamie, Indiach, Australii i innych krajach, kup .

Drzewa owocowe można znaleźć na wolności. Osiągają wysokość 15-20 metrów, co nie jest zbyt wygodne podczas zbioru. Aby zebrać dobre owoce w sezonie, tajscy hodowcy i ogrodnicy ulepszyli uprawę rośliny i wyprowadzili nowy plon, który osiąga wysokość nie większą niż 5 metrów. W okresie zbiorów, który rozpoczyna się w maju, a kończy w drugiej połowie września, z jednego drzewa uprawnego można zebrać do 20 kg owoców.

Jak wygląda owoc

Tradycyjny rambutan – odmiana Seelengkeng jest wielkości kurzego jaja, przypomina kulę o intensywnie jaskrawoczerwonym kolorze z soczystymi zielonymi włosami o długości do 5 cm.Na pierwszy rzut oka można by pomyśleć, że owoc jest kłujący, ale tak nie jest.

Pod puszystymi „antenami” ukryta jest gęsta skórka, z której nie wydostaje się pachnący soczysty miąższ owocu o konsystencji galaretowatej. Wewnątrz miazgi znajduje się kość nie większa niż 2 cm.

Jaka jest różnica między rambutanem a liczi?

Liczi i rambutan smakują jak winogrona i mają aromatyczny, perłowo biały miąższ. Ale są też pewne funkcje.

Charakterystyczne cechy owoców:

  1. Rambutan ma gęstą, jasnoczerwoną skórkę, kolor skórki liczi jest fioletoworóżowy.
  2. Powierzchnia rambutanu jest puszysta z charakterystycznymi włoskami, u liczi jest spiczasta, bez puszystej warstwy.
  3. Pod względem wielkości rambutan jest porównywalny z jajkiem kurzym, liczi przypomina rozmiarem zwykłą śliwkę.

Smak rambutanu i jak go jeść

Miąższ rambutanu jest pachnący, biały lub lekko czerwonawy, podobny do galaretki. Smak miąższu jest słodko-kwaśny, bardzo podobny do smaku słodkich zielonych winogron.

Przydatne właściwości owoców egzotycznych

Rambutan to zdrowy owoc polecany przez dietetyków i lekarzy w profilaktyce różnych dolegliwości. Poprawia pracę serca, przyśpiesza procesy metaboliczne, oczyszcza organizm, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy.

Świeże owoce mają działanie antybakteryjne i antyhistaminowe. Polecany w profilaktyce nowotworów, w leczeniu zapalenia jamy ustnej i zaburzeń nerwowych. Eliminuje bóle głowy.