Rambutan to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Zawiera witaminy i inne korzystne pierwiastki śladowe. Posiada niezwykły wygląd i soczystą perłową miazgę, przypominającą galaretkę. Możesz go kupić z dostawą, jest dostępny rambutan w sklepie internetowym Crazy-box. Swoją nazwę zawdzięcza obecności na owocach miękkich włosków o długości do 5 cm (rambut jest tłumaczone z indonezyjskiego jako włosy).
Słodki owoc tropikalny jest spożywany na całym świecie, ale szczególną popularnością cieszy się wśród Tajów, którzy uważają rambutan za najskuteczniejszą profilaktykę w walce z rakiem.
Rambutan to soczysty owoc tropikalny, który jest spożywany na świeżo jako smaczny i zdrowy deser. Nazywany jest owocem zdrowia i urody.
Gdzie i jak rośnie
Rambutan rośnie w Tajlandii, Indonezji, Malezji, Wietnamie, Indiach, Australii i innych krajach, kup .
Drzewa owocowe można znaleźć na wolności. Osiągają wysokość 15-20 metrów, co nie jest zbyt wygodne podczas zbioru. Aby zebrać dobre owoce w sezonie, tajscy hodowcy i ogrodnicy ulepszyli uprawę rośliny i wyprowadzili nowy plon, który osiąga wysokość nie większą niż 5 metrów. W okresie zbiorów, który rozpoczyna się w maju, a kończy w drugiej połowie września, z jednego drzewa uprawnego można zebrać do 20 kg owoców.
Jak wygląda owoc
Tradycyjny rambutan – odmiana Seelengkeng jest wielkości kurzego jaja, przypomina kulę o intensywnie jaskrawoczerwonym kolorze z soczystymi zielonymi włosami o długości do 5 cm.Na pierwszy rzut oka można by pomyśleć, że owoc jest kłujący, ale tak nie jest.
Pod puszystymi „antenami” ukryta jest gęsta skórka, z której nie wydostaje się pachnący soczysty miąższ owocu o konsystencji galaretowatej. Wewnątrz miazgi znajduje się kość nie większa niż 2 cm.
Jaka jest różnica między rambutanem a liczi?
Liczi i rambutan smakują jak winogrona i mają aromatyczny, perłowo biały miąższ. Ale są też pewne funkcje.
Charakterystyczne cechy owoców:
- Rambutan ma gęstą, jasnoczerwoną skórkę, kolor skórki liczi jest fioletoworóżowy.
- Powierzchnia rambutanu jest puszysta z charakterystycznymi włoskami, u liczi jest spiczasta, bez puszystej warstwy.
- Pod względem wielkości rambutan jest porównywalny z jajkiem kurzym, liczi przypomina rozmiarem zwykłą śliwkę.
Smak rambutanu i jak go jeść
Miąższ rambutanu jest pachnący, biały lub lekko czerwonawy, podobny do galaretki. Smak miąższu jest słodko-kwaśny, bardzo podobny do smaku słodkich zielonych winogron.
Przydatne właściwości owoców egzotycznych
Rambutan to zdrowy owoc polecany przez dietetyków i lekarzy w profilaktyce różnych dolegliwości. Poprawia pracę serca, przyśpiesza procesy metaboliczne, oczyszcza organizm, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy.
Świeże owoce mają działanie antybakteryjne i antyhistaminowe. Polecany w profilaktyce nowotworów, w leczeniu zapalenia jamy ustnej i zaburzeń nerwowych. Eliminuje bóle głowy.
Reklama