Witajcie!
Wiem, wiem, miało być 2 razy w miesiącu, a nie było newsa od 2 miesięcy… Niestety, sprawy zdrowotne i zawodowe ograniczyły mój wolny czas do minimum.
Czas powrócić do Was z kolejną porcją informacji fit!
Dziś przygotowałem dla Was przepis, który nie zabierze Wam dużo czasu, a sprawi, iż kubki smakowe eksplodują od doznań. Przed Wami „domowej” roboty tortille z kurczakiem.
Dlaczego domowej dałem w cudzysłów? Ponieważ ja nie praktykuje robienia placków od podstaw, kupuje gotowe, wieloziarniste placki, bo mówiąc wprost brak mi na to czasu…
Produkty potrzebne do przepisu:
(Tak, tak, wiem, biedronka może nie jest sklepem najzdrowszym, ale mam do niej jakieś 37 sekund. :D)
- Placki typu tortilla (w zależności ile jesteście w stanie zjeść, ja jadam 2 sztuki, reszte opakowuje w folie i chowam do lodówki na następny raz)
- Filety z piersi z kurczaka 300g
- Oliwa z oliwek ok. 20 – 30g
- Dodatki, takie jak warzywa według uznania, ja używam papryki, pomidora, sałaty oraz kukurydzy (akurat wtedy zapomniałem kupić)
- Sos czosnkowy (jogurt) jest także tylko opcją, ale ze wszystkich sosów najzdrowszą i w tym wydaniu, na pewno fit!
Czas przygotowania to jakieś 15 minut, ale uwierzcie mi, że warto!
Zaczynamy od umycia filetów, oczyszczenia ich z nadmiaru tłuszczu i pozbycia się przerostów. Następnie kroimy go w kostkę.
Kiedy nasze białeczko jest już pokrojone, wrzucamy je na patelnię z małą ilością oliwy i podsmażamy. Oczywiście jest sto lepszych produktów od oliwy, ale chodzi Nam tutaj o marynatę, która utworzy się wraz z przyprawami.
Naszą kurkę ja przyprawiam solą, pieprzem, odrobiną sosu worcestershire oraz sojowego.
Po odczekaniu chwili, kiedy sosy zaprzyjaźniły Nam się już z kurczakiem dodaje paprykę słodką, odrobinę sproszkowanej papryczki chilli, bazylie, oraz czosnek świeżo przeciśnięty. Zostawiam do usmażenia na małym ogniu.
W tym momencie mamy chwile czasu na umycie i pokrojenie naszych warzyw.
Pamiętajcie tylko, żeby do gotowania ściągać wszystkie ozdoby takie jak zegarek, bransoletki i pierścionki, ponieważ są to często skupiska bakterii, a nasza potrawa zawiera surowe warzywa.
Kiedy tak na prawdę wszystko mamy już gotowe, możemy zająć się sosem czosnkowym, który idealnie współgra z tortillą. Jest On banalnie prosty.
Wystarczy, że zmieszamy ze sobą jogurt typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 przeciśnięte ząbki dobrego czosnku, łyżeczkę czosnku w proszku, łyżeczkę bazylii, szczyptę cukru, soli i pieprzu oraz odrobinę sosu sojowego.
Wszystko gotowe, wystarczy na suchą patelnie wrzucić placek, podgrzać minutkę z jednej i drugiej strony i nałożyć wszystkie składniki.
Szybko, smacznie, zdrowo i fit! Czego chcieć więcej?
Gorąca zachęcam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się opinią. 🙂
Reklama