<\/p>\n
\u201eMoje przepisy rodz\u0105 si\u0119 blisko \u017cycia, w moim domu\u201d<\/b><\/p>\n
Gotowanie nie jest czym\u015b, co mo\u017cna odb\u0119bni\u0107, i basta. To lejtmotyw ca\u0142ego naszego \u017cycia, obejmuj\u0105cy wspomnienia, pragnienia, pokarm fizyczny i duchowy. Gotowanie nie mo\u017ce by\u0107 celem samym w sobie. Do ulubionych potraw wracamy nie tylko dlatego, \u017ce maj\u0105 dla nas szczeg\u00f3lne znaczenie \u2013 znajome dania po prostu bez trudu wychodz\u0105 nam spod r\u0119ki. W \u017cyciu nie brakuje wyzwa\u0144 (co samo w sobie oczywi\u015bcie bywa pozytywne) i chocia\u017c coraz cz\u0119\u015bciej czujemy presj\u0119, \u017ceby stan\u0105\u0107 na wysoko\u015bci zadania i przyrz\u0105dzi\u0107 co\u015b nowego, skomplikowanego i egzotycznego (zn\u00f3w: to niekoniecznie takie z\u0142e), potrawa staje si\u0119 \u201enasza\u201d dopiero wtedy, kiedy na sta\u0142e trafi do domowego repertuaru, czyli na list\u0119 da\u0144, do kt\u00f3rych wracamy.<\/p>\n
Zam\u00f3w ksi\u0105\u017ck\u0119 w przedsprzeda\u017cy w najlepszej cenie ju\u017c teraz!<\/p>\n
https:\/\/bit.ly\/zrob-zjedz-powtorz\u00a0<\/span><\/p>\n \u201eZr\u00f3b, zjedz, powt\u00f3rz\u201d \u2013 wed\u0142ug tych, kt\u00f3rzy nie cierpi\u0105 sta\u0107 przy garach, sekwencja ta zapewne doskonale oddaje istot\u0119 syzyfowych trud\u00f3w gotowania. Dla tych, kt\u00f3rzy tak jak Nigella w kuchennym rytmie odnajduj\u0105 struktur\u0119, g\u0142\u0119bsze znaczenie i istot\u0119 egzystencji, stanowi ona wyzwalaj\u0105c\u0105 prawd\u0119.<\/p>\n W bogatym menu Nigelli znalaz\u0142y si\u0119 cudowne potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bak\u0142a\u017canowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym mas\u0142em, spaghetti z bo\u0107win\u0105, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wo\u0142owe z kasztanami i porto, makaron z gicz\u0105 jagni\u0119c\u0105 w wonnym bulionie. Na \u0142asuch\u00f3w czekaj\u0105 biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z mas\u0142em orzechowym, ciasto z puddingu ry\u017cowego i crumble wi\u015bniowo-migda\u0142owe. Smacznego!<\/p>\n PREMIERA JU\u017b 27 PA\u0179DZIERNIKA!<\/strong><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Nigella Lawson\u00a0powraca! Po trzech latach przerwy nowa ksi\u0105\u017cka \u2013 \u201eZr\u00f3b, zjedz, powt\u00f3rz\u201c wkr\u00f3tce w ksi\u0119garniach. \u00a0\u201eZr\u00f3b, zjedz, powt\u00f3rz\u201d to wyborny zbi\u00f3r ponad 150 przepis\u00f3w poprzeplatanych opowie\u015bciami o jedzeniu. W tej ksi\u0105\u017cce potrawom z wykorzystaniem jej ulubionych sk\u0142adnik\u00f3w poznajemy kuchenny rytm i rytua\u0142y autorki. Rozdzia\u0142y \u201eA jak anchois\u201d (ho\u0142d na cze\u015b\u0107 \u201emorskiego bekonu\u201d), \u201eRabarbar\u201d, \u201eCzu\u0142a apologia […]<\/p>\n","protected":false},"author":1001069,"featured_media":85506,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[4917,1],"tags":[15723,672,15085,260],"yoast_head":"\n